Követhetsz Facebook-on is:

Írj nekem:
vigbalazsnak@gmail.com

Olvashatsz rólam és megrendelheted a könyveimet a Móra Kiadó honlapján:

Olvasnivaló

  
(A Szűcs Sándor Általános Iskola másodikosainak élménybeszámolója az író-olvasó találkozóról)---------------------------------------
(Jancsovics Klaudia beszámolója a vásárhely24.com oldalon jelent meg)
 
-------------------------------------------

Kalóz rabolta el a gyerekek szívét

(Promenad.hu - Égető Réka cikke)

Kalózok, hercegnők és puszirablók – így lehetne összegezni a csütörtök délelőttöt a a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban, ahol a Vásárhelyi Őszi Hetek programsorozat keretében író-olvasó találkozót szerveztek. A gyerekek Víg Balázs meseíró világával ismerkedhettek meg.

 Ugrás a cikkre! 


--------------------------------
Náluk kétszer magasabb felnőttek irányítják őket -

Interjú Vig Balázzsal
(Németh Eszter interjú a prae.hu oldalon jelent meg.)
   
"Vig Balázs legújabb kötetének főhőse ismét Todó, aki bizony újból kitálal, ám ezúttal a suliról. Az iskolai élet nehézségeiről, az érzékenyítés fontosságáról, a megfelelő illusztrátor kiválasztásáról, az író-olvasó találkozók élményéről, és saját álmairól is mesélt Németh Eszternek a Todó-könyvek szerzője."

-------------------------------

Vajon olvasnak még a gyerekeink? – Vig Balázs meseírót kérdeztük

(Beszélgetésünk Gosztola Judittal a Ridikül online-on jelent meg.)


"Remélem, hogy A Pál utcai fiúkat még sokáig olvassák majd, de én már találkoztam totális értetlenkedéssel is a gyerekek részéről, hogy ugyan miért baj, ha kisbetűvel írják le a nevedet? Ők ugyanis csetelés közben kisbetűvel szokták írni egymás nevét az egyszerűség kedvéért. Éppen ezért meg kell születniük a jelen problémáit, megoldandó feladatait feltáró könyveknek is, a jövő klasszikusai ma még kortárs történetek." ----------------------------------

Mesebeli találkozó az olvasókkal - Lippai Edina interjúja a BEOL honlapján

" ... Lippai Edina: - Többször mondtad, hogy ezek a könyvek nem feltétlen csak gyerekeknek szólnak, hanem felnőtteknek is.
Vig Balázs: - Több rétegűek a könyveim. A felső szinten valamilyen vicces, humoros történet van, de ezt többféleképpen lehet értelmezni. Lehet az, hogy a gyerek csak nevet egy kalandon, de a szülő meg érezni fogja azt a lelki hátteret is, amit próbáltam beleépíteni. Reményeim szerint a gyerekek meg a szülők utána kedvet kapnak megbeszélni az olvasottakat. Mindig a felnőttön múlik a dolog, próbálom őket is megfogni, hogy lássák, hogy a mese nem a gyerekek magánügye, hanem ez egy családi dolog."
 ---------------------------

A mese reflektáljon a világ változásaira
Szántó Renáta interjúja az Ajkai Szó oldalán, köszönöm az izgalmas kérdéseket, jó volt rájuk válaszolni!

"Vig Balázs kortárs meseíró, a Bogáncs Gyerekkönyvtár 50. születésnapján járt városunkban, hogy író-olvasó találkozóval örvendeztesse meg a fiatalokat. Lapunk még a fellépés előtt elcsípte. Ihletről, okostelefonokról és társadalomkritikáról beszélgettünk..."

---------------
Hat szuper könyv, ami a leghisztisebb gyerekkel is megszeretteti a fogmosást címmel jelent meg egy összefoglaló a wmn.hu oldalon Both Gabi tollából, aki A rettegő fogorvost is kiemelte, aminek nagyon örülünk:
"Ez egy olyan kötet, ami feltehetőleg neked is jó szórakozást jelent majd, ha a gyereked, – aki elvben már tud olvasni, hisz ez a Már tudok olvasni sorozatban jelent meg, – mégis feladná egy idő után a betűkkel való küzdelmet, de nem azért mert unná, hanem azért, mert gyorsabban szeretné megtudni, mi lesz a vége a Zománc utca 20. alatt rendelő, gyerekektől rettegő Fognyűvő nevű fogorvosnak, és a hozzá látogató gyerekeknek. Ezt a könyvet én is nagyon élveztem, mert roppant humoros, és el is vittem magammal, amikor a fogorvostól rettegő fiammal már nem tudtuk tovább húzni a fogorvosi kezelést. Miközben fúrták a fogát, én túlüvöltöttem a fúrógép zaját. A fiam hősiesen próbált figyelni a történetre, a fogorvos azonban rám szólt, hogy ne olvassam már ezt a butaságot, mert nem léteznek rettegő fogorvosok… Szerintem meg igen. Úgyhogy nem is mentünk többé hozzá…"

**********


A KönyvParfé oldal szerint: olvassuk a Puszirablókat és együnk hozzá saját készítésű puszedlit! A könyvajánlót és a receptet is megtaláljátok a lent olvasható cikkben. Köszönjük szépen!:)**********

A Kispesti Magazin hasábjain Varga Ibolyával beszélgettünk Puszirablókról, bolhapiacról, írásról és olvasásról, mesekönyvekről és a személyes találkozások fontosságáról. Külön öröm számomra, hogy Tóth Rékával, a Puszirablók rajzpályázat második helyezettjével készült közös fotónk is helyet kapott az újságban. A címlapon szereplés pedig hab a tortán!**********

A Tolnai Népújságban jelent meg egy beszélgetés félős fogorvosokról, gazdátlan bajuszokról és elrabolt puszikról. Venter Mariann kérdezett, az interjú címe: Mesével mindent el lehet mondani.**********

A Bezzeganya oldalán újra olvasható a Tornasor című ifjúsági regényem egy részlete. A könyv nem került boltokba, de nagyon szeretem. Érdekességképpen néhány fejezete olykor-olykor elolvasható. Remek alkalom ez az ismerkedésre a Bezzeganya oldallal és a két főszereplővel Sanyival és Attilával. Ajánlom mindenkinek, aki már másolta le valakiről a leckét.
**********


Puszirablók kritika jelent meg PUSZIOLÓGIA címmel Jeges-Varga Ferenc tollából az Olvass bele - A kultúrakirakat oldalán - és ami külön jó, hogy az első két fejezet is teljes terjedelmében elolvasható!

**********


**********

Vigyázat! Itt a szerethető és élhető kortárs gyerekirodalom!
"A fiatal, kedves, ábrándozó tekintetű Alkotó tollából az egész családot megkacagtató, a hétköznapi élet fintorait sármosan megcsillantó írások kerülnek ki, nem mellőzve a meseszerűséget, a 'minden lehetséges' gondolatvilágát." - A Felelős Szülők Iskolája oldalán jelent meg Tibenszky Móni Lisa interjúja.**********
"Országjárása során tavaly körülbelül 2400 gyerekkel találkozott, mellettük pedig lelkes pedagógusokkal és könyvtárosokkal is. "Szuperhősként dolgoznak, hogy a gyerekekhez eljussanak a könyvek" - mondta el Vig Balázs." A Kultura.hu-n olvasható a Diákcsemege családi fesztivál pódiumbeszélgetésének összefoglalója:

Kattints ide, ha elolvasnád!


**********

Mire kellett a kalózkapitánynak a puszi?
"Vig BalázsA rettegő fogorvos és a Három bajusz gazdát keres szerzője ezúttal puszikat rabol, pontosabban raboltat. A szerzővel a Puszirablókról, a gyermeki szorongásról, első csókokról, bizalomról és bátorságról beszélgettünk." - A Librarius oldalán jelent meg Németh Eszter interjúja.
Kattints ide, ha elolvasnád!


**********

Ha kíváncsiak vagytok néhány kulisszatitokra a Puszirablók, A rettegő fogorvos és a Három bajusz gazdát keres megszületésével kapcsolatban, olvassátok el  ezt a jó kis interjút, ami a manoprogram.hu oldalon jelent meg.**********

A híres-neves-félelmetes Fognyűvő doktor a Zománc utca 20.-ban rendel, és A rettegő fogorvos című mesekönyvben lakik.
Lapozzatok bele!
A rettegő fogorvos /részlet/

Készülő ifjúsági regényemből megjelent egy részlet az Író Cimborák honlapján.
Mindenkinek ajánlott, aki valaha is lemásolta már az egyik osztálytársáról a leckét.
Tornasor /részlet/És ha valaki szereti az interjúkat, az elolvashatja a Könyvhét online oldalán megjelent beszélgetést. A rettegő fogorvosról. Szénási Zsófia kérdez és Vig Balázs válaszol(ni igyekszik).
A fogorvos, aki retteg a gyerekektől


Akinek jó a szeme, az kibogarászhatja ezt a Zalai Hírlapban megjelent interjút. Ume Anettel bajuszokról, családi meseolvasásokról beszélgettünk.
A bajusz ősrégi magyar mesemotívum


.Turnétérkép

Turnétérkép
.