Követhetsz Facebook-on is:

Írj nekem:
vigbalazsnak@gmail.com

Olvashatsz rólam és megrendelheted a könyveimet a Móra Kiadó honlapján:

2014. május 18., vasárnap

Báta, Alsónána, Pörböly, 2014. 05. 08.


Hangulatos képpel indult a Tolna megyei turné harmadik napja Bátán. A könyvtár előtt egy gólya sétálgatott békésen, mögötte pedig kettes sorban érkeztek a gyerekek. Ideje volt felöltenem Pöndöri uram kalapját. Az egyik fiú (aki később Hóborti úrként szerepelt a színpadon), azt mondta, hogy a papájának, nagypapájának, sőt még a dédpapájának is nagy bajusza van. Utóbbinak egyenesen akkora, hogy még a könyvtárba sem férne be, hanem ki kellene lógatnia az ablakon, ha beülne. Megbeszéltük azt is, hogy melyik mesehős szokott lovagolni. Érdekes, hogy Old Shatterhand, vagy Winnetou senkinek sem jutott eszébe. Helyette Hello Kitty és Batman hangzottak el, mint jó lovasok. Mikor zsiráfokká váltunk, segítettem az egyik lánynak, aki gipszelt kézzel csak féloldalasan tudta megnöveszteni a nyakát. Végezetül a három bajuszos gazda állt ki a színpadra. Ámuldozó óóóóózás hagyta el a nézők száját. Hóborti úr elmondta, hogy a bajusza tud olvasni. Még könyvet sem kellett a kezébe vennie ahhoz, hogy nekikezdjen: " Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy lány." Úgy rémlik, hogy ezt a könyvet már én is olvastam.

Második helyszín Alsónána volt, ahol hangulatos kis teremben gyűltek össze a gyerekek A rettegő fogorvos előadásra. A szomszédos teremben bújt el Fognyűvő doktor. Mikor előbújtam, néhányan majd kipukkantak a nevetéstől. Igazi bátor gyerekek jöttek el az előadásra. Ezt bizonyítja, hogy Fognyűvő doktor megijedt tőlük (csak a bátor gyerekektől szokott), valamint az is, hogy egy nagy plüsskígyón üldögéltek a legtöbben. Én is kipróbáltam, hogy milyen, mikor együtt megvizsgáltuk, hogy akad-e gyáva közöttünk. De nem találtunk ilyet. Szegény tanítónénik és könyvtárosok még a mai napig emlegethetik a találkozót. Hiszen a krokodilhörgés-, és a lehelet-versenyben is nekik kellett zsűrizniük.

Pörböly volt a háromnapos Tolna megyei kirándulás záró helyszíne. Olyan lelkesen fogadott a közönség, hogy tudtam, a hangulattal nem lesz itt sem probléma. A gyerekek kreativitására álljon itt néhány példa. Ilyen és ehhez hasonló ötletek hangzottak el az előadáson: duplakerekű dzsondér traktor gumicukorból. És ha már gumicukor, akkor gumicukor-ellenőrző is. Mikor Születésnapfalváról meséltem, ők még megtoldották azzal, hogy szerintük ott narancsléből van a nap, rágóból a felhő, a fal pedig szivárvány színű. A legnagyobb ínyenc pedig vattacukros vattacukrot kért desszertnek. Nem győztem jutalommatricákat osztogatni a sok jó ötletért. Az előadás végén nagy éljenzés fogadta, hogy mindenki kap autogramot, aki szeretne. Megtudtam, hogy ebben az iskolában nincs kötelező olvasmány, ezért a szabadon választott könyveket olvassák a gyerekek folyamatosan, amit nagyon élveznek. Állítólag a Három bajusz gazdát keres és A rettegő fogorvos is erre a sorsra jut majd.

Végezetül hadd ismételjem magam: fárasztó volt ez a 3 nap a 9 előadással, de akár holnap újra kezdeném. Ha minden jól alakul, legkésőbb decemberben újra találkozunk Tolna megyében!    

    

Turnétérkép

Turnétérkép
.