Követhetsz Facebook-on is:

Írj nekem:
vigbalazsnak@gmail.com

Olvashatsz rólam és megrendelheted a könyveimet a Móra Kiadó honlapján:

2014. október 12., vasárnap

2014.09.27., Kornos (Ciprus)



Bajuszelőadás Cipruson!! Nem kevés szervezést, egyeztetést követően egy vasárnap délelőtt Kornoson, a Cosmopolis Multi Venue-ban (egy szabadidőközpont) találtuk magunkat. Az előtérben egy mini játéktank, ami működésre is bírható, és egy úszómedence. Lassanként a gyerekek is megérkeztek a szüleikkel. A ciprusi magyarok összetartó csapat, a gyerekek közül pedig mindenki szépen beszél magyarul, dacára annak, hogy 1800 km távolságra laknak Magyarországtól. Szeretik a meséket és nagyon várták már az előadást.

Az iskolások mellett többen még óvodáskorúak voltak. Ők nyújtózkodtak a leglelkesebben a rózsaszínű vattacukor felhők felé. Valaki még így sem érte el, ezért segítettem és lejjebb nyomtam a teremben a felhőket. Nemcsak a fantáziánkat és vigyorgó izmainkat masszíroztuk meg, hanem a bajusznövesztő izmainkat is bemelegítettük. Mikor láthatóvá váltak a képzeletbeli ajándékok, kiderült, hogy valaki egy nem szőke és nem barna és nem fekete és nem vörös hajú babát (hanem fehér hajú) babát kap Születésnapfalván, de a könyvek és az élő és plüss kiskutyák is népszerű ajándékok voltak. Az égre vetített rajzfilmek között lesz állatos, hercegnős, bajuszos bácsikról szóló, sőt még tudományos ismeretterjesztő is a gyerekek szerint. Az előadás végén nem mindennapi szereposztásban elevenedtek meg a bajuszos gazdák. Pöndöri uramat egy kislány alakította, Fancsali uraságot egy meseíró, Hóborti urat pedig a ciprusi magyar konzul személyesen... mindenki nagy örömére és megelégedettségére - legalábbis a nevetésből és tapsból erre lehetett következtetni.

Az előadás végén a ciprusi magyar gyerekek nagy odafigyeléssel rajzoltak (elsősorban) bajuszos képeket a magyarországi magyar gyerekeknek. Az őszi turné állomásaira ellátogatók meg is csodálhatják őket. Megható volt hallani az előadás után, hogy a résztvevők mennyire örültek a találkozónak, és hogy a gyerekek mennyire várják már, hogy elolvashassák a meséket. A Pöndöri uram szerepében nagyot alakító kislánynak mondtam, hogy remélem, tetszeni fog neki a Három bajusz gazdát keres, mire azt felelte, hogy biztos, mert az előadás nagyon vicces volt. Egy másik kislány külön kérésére Cicapuszi névre dedikáltam neki a Puszirablókat. Búcsúzóul egy nagy közös bajuszfotózkodás maradt hátra, és hogy megállapítsam, éljenek bárhol a magyar gyerekek és beszéljenek akárhány nyelven, a magyar mesét mindannyian nagyon szeretik.   

Turnétérkép

Turnétérkép
.