Követhetsz Facebook-on is:

Írj nekem:
vigbalazsnak@gmail.com

Olvashatsz rólam és megrendelheted a könyveimet a Móra Kiadó honlapján:

2014. október 30., csütörtök

Vajdácska, Sárospatak, Makkoshotyka, 2014.10.06.

A mai nap első állomása Vajdácskára, egy óvodába vitt, ahol A rettegő fogorvos előadásra gyülekeztek a kicsik. Az alsós legkisebbek közül néhányan összetévesztették az író-olvasó találkozót egy orvosi vizsgálattal. A középsős és felsős gyerekek viszont nagy nevetéssel fogadták Fognyűvő doktort, és az első perctől kezdve bátran válaszolgattak a kérdésekre, kíváncsian hallgatták a mesét és izgultak Pajtiért és Húgiért. Egyikük magára is ölthette Fognyűvő doktor jelmezét és meggyógyíthatta a bátor (és fájós fogú) óvónénit. Jó magasra kellett emelnem, hogy felérje a betege száját és legjobb tudása szerint végezhesse el a vizsgálatot.
Második állomás volt Sárospatak és a Puszirablók bemutatója. A gyerekek csöndesen várakoztak, hiszen az előadás előtt tévéinterjú zajlott a teremben, és nem akarták megzavarni a műsort. (A felvétel hamarosan megtekinthető lesz itt is.) De ezután volt alkalmuk bőven kiereszteni a gőzt. Érkezett először is a kalózkapitány, aki megmutatta, hogyan rabolnak el meseírók nézőket az író-olvasó találkozókról. Az osztályfőnök állítása szerint a másodikos osztályában nagy a kíváncsiság a puszilkodás iránt, ezért nem is a mesés első fejezettel indítottam, hanem a parkos csókolózós fejezettel a könyvben. Mindenki szorgalmasan gyakorolta a cuppantgatást, de a kérésemre csak a levegőben, nem az osztálytársakon. Kenguru szépségverseny zajlott egy várandós könyvtáros zsűrizése mellett, telefonmárka felismerés következett, majd sorra vettük a kalózkapitány ruházatát is. Az előadás végére ugyanis elözönlötték a színpadot a kalózkapitányok - szám szerint öten, akik ügyességi versenyen bizonyíthatták, hogy melyikük a legméltóbb Szeretke hercegnő fogságba ejtésére. Hogy Szeretke végül túljárt-e a nyertes eszén, az kiderül a meséből.

Makkoshotykán egy kisebb létszámú, csendes, de annál kíváncsibb csapat várta a Három bajusz gazdát keres előadást. Memóriajáték vette kezdetét Kárpáti Tibi képe alapján, közös ajándékbontogatás és bajusznövesztés volt a menü. És közben persze megismerkedtünk Születésnapfalva lakóival is. Mikor kiderült, hogy a teremben ülők bajuszai nem tudnak olvasni, kerestem nekik egy könyvet a polcon. A Büszkeség és balítélet akadt a kezembe. De talán jobb, ha először a Három bajusz gazdát keres könyvtári példányán gyakorolják az olvasást. A jelentkezők számából ítélve kedv, az lesz hozzá.

Turnétérkép

Turnétérkép
.